Kravat hakkında detaylı bilgi
Günümüzde kullanılan şekliyle kravatın yaygınlaşmasını, sağlayan Fransız ordusudur. Savaş sırasında Fransız askerler tarafından boyunlarına bağlanarak kullanılan kumaş parçası savaştan sonra da sivil yaşamda kullanılmaya devam etti. Fransız moda tasarımcıları, bu yeni aksesuarı üstünlüklerini sergilemekten hoşlanan Fransız aristokrasisine çok çabuk kabul ettirdiler ve kravat 1650’li yıllardan sonra moda halinde tüm Avrupa'ya yayılmaya başladı. Fransızlar, kendilerine özgü güncellemeler ile geliştirdikleri aksesuara "A La Croata” (Hırvat Usulü) adını verdi. Bu adın "kravat” kelimesine dönüşmesi sırasında yapısı, kullanım amacı ve yüklendiği vazifeler tarihin akışı ile büyük değişimler gösterdi. Kravatın rengi, deseni ve bağlama şekilleri sınıf farklılıklarını ve siyasi tarafları yansıtan semboller oldu. Kravatın günlük yaşama girmesi ile kravatın bağlanması ve renk seçimi kullanım için önemli bir sorun oluşturuyordu. Kravat bu tarihlerden sonra özellikle yenilikçi düşünen insanlar arasında bir sembol gibi kullanılmaya başlandı. Kravattakmak kadar kravat bağlamakta önemli bir iştir. Kravat bağlarken yapılan devinimleri bilgisayara kaydeden araştırmacılar kravat bağlamanın haritasını çıkarırlar. Bu yolla tam 85 adet bağlama yöntemi olabileceğini gösterirler. Günümüzde kullanılan kravat bağlama yöntemi ise 19 yüzyıl Londra’sında otobüs şoförlerinden kalan bağlama şeklidir.
Uzun ve tartışmalı geçmişi ile kravatın günümüzde yaklaşık 650 milyon kişi tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor. Otoriteyi, ciddiyeti, sorumluluğu temsil ettiği gerekçesi ile kravat ‘60’lı ‘70’li yılların başında önemli ölçüde eleştirilmeye başlanmıştır. Yüzyılın sonunda İtalyan Franco Bosisia, kravata savaş açarak kravat takmamın saçma sapan bir iş olduğunu vurguluyordu. Sinemanın ustalarında Orson Welles de kravata cephe alan sanatçılardan. Toplum karşısına kravatsız çıkan sanatçıların sayısında giderek artış olmuştur.
Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu içinde kravat kullanan ilk padişah sultan Abdülmecit olarak bilinir. Kravat, Batılılaşma hareketi içinde aydınlar arasında yer buldu. Padişahın tercihleri doğrultusunda da devlet dairelerine girmiş oldu. Cumhuriyet döneminde kravat bağımsızlığın ve devlet adamı anlayışının önemli sembollerinden biri olarak görüldü. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının siyasi düşüncelerinin en önemli sembollerinden biri idi kravat. Cumhuriyet ilanı ve kılık kıyafet devrimi ile birlikte Anadolu’da da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Kravat, cumhuriyet yurttaşı olmanın en önemli sembollerinden biri idi. Bizim kültürümüze kravat yenileşmenin, cumhuriyetin ve devrimlerin simgesi olarak girmiştir. Bu nedenle kravatsız olarak toplum karşısına çıkışın neyi simgelediğini sorgulamak ve ona göre hareket etmek gerekir.